ΥΠΟΣΚΑΦΟ ΜΕΤΕΩΡΟ !

Aκολουθώντας το σκληρό τοπίο στην ανάβαση της ξερολιθιάς & το φυσικό ανάγλυφο μιας πλαγιάς στα δυτικά της νήσου Σύρου στο κέντρο των Κυκλάδων στην περιοχή του «Φοίνικα» -με θέα τον κόλπο της Ντε λα Γκράτσια κάτω απο τους μεγάλους βράχους.

Σχεδιάσαμε ένα σύγχρονο συγκρότημα υπόσκαφων κατοικιών , ενταγμένο και εναρμονισμένο στο σκληρό βραχώδες τοπίο με νοτιοανατολικό μέτωπο στο Αιγαίο και βασισμένο αισθητικά στις αρχέτυπες παραδοσιακές κατασκευές της ελληνικής υπαίθρου.

Η εμφανής αναφορά μας στις λιτές παραδοσιακές καλύβες ,στις παράγκες και τα μαντριά, δηλώνει ξεκάθαρα μια φιλοσοφία ογκομετρικής απελευθέρωσης , φορμαλιστικού εξαγνισμού & αρχέγονης χρήσης των φορμών και των υλικών .

Οι ορθοκανονικοί όγκοι , οι ευδιάκριτες κατευθύνσεις , ο σχεδιαστικός αυθορμητισμός σε σχήματα και ματιέρες υλικών , καθώς και οι απλουστευμένες λειτουργίες ,συνθέτουν έναν κτιριακό χαρακτήρα του -μεν πρακτικού αλλά και του -δε ρευστού & εφήμερου ταυτόχρονα, αλήθειες που αποτελούν την φύση & πραγματικότητα της ζωής.

Μακριά από πομπώδη στοιχεία και «μνημειακές » τάσεις οι «παράγκες» μας αποτελούνται από 5 / πέντε αυτόνομες και πλήρως εξοπλισμένες μονάδες κατοικίας με δυνατότητες μόνιμης χρήσης και διαβίωσης για όλο τον χρόνο, οι οποίες στο σύνολό τους επί του συγκροτήματος πλαισιώνονται από εξειδικευμένους βοηθητικούς χώρους άθλησης & συνάθροισης ,κεντρική είσοδο ελέγχου οικισμού ,δρόμους και μονοπάτια , πάρκινγκ ιδιοκτητών & επισκεπτών ,κλπ .

Η κάθε μονάδα- κατοικία εντάσσεται σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο εμβαδού 110μ2 -ως παράλληλη κατοικία με το σύνολο των δωματίων της πρός τη θέα του ορίζοντα , ενσωματωμένου στην πλαγιά του οικοπέδου και « κρεμασμένου» στα 100μ ύψος περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας , με τρείς «τυφλές» υπόσκαφες πλευρές και μια μεγάλη ανοιχτή στον ορίζοντα και στη θέα του κόλπου του Φοίνικα . Στο πίσω τμήμα του σπιτιού, -δλδ στο τέλος του υπόσκαφου -μεταξύ κελύφους και χώματος ένας κενός χώρος πλάτους ως 2μ αφήνει τον αέρα και το φώς να διαπερνά το σύνολο των χώρων της κατοικίας πρός φυσικό αερισμό και δροσισμό κατα τούς θερινούς μήνες. Επι του εδάφους της νοητής οροφής συλλέγονται τα όμβρια ύδατα και τα κρυμμένα από την κοινή θέα φωτοβολταϊκά πάνελ παράγουν επαρκή ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κάθε μονάδας – κατοικίας. Ως κάτοψη αποτελείται από 2 υπνοδωμάτια + 2 μπάνια + 1 /μία μεγάλη σαλονοκουζίνα .Εξωτερικά έχει μεγάλη βεράντα Ε =80Μ2 & έξτρα χώρο BBQ . Επίσης η μονάδα διαθέτει υπόγειο χώρο 24μ2 .

………………………………………………..

Τ.Α / ΑRCHITECT

www.takisanestis.com

στην αρχιτεκτονική μας πρόθεσή μια φιλοσοφία